dagens intressanta läsning

"Bourgeoisien; varken diskret eller charmig



Jag tror faktiskt jag är någonting på spåret här. Bourgeoisien som klass betraktat har i sanning förfallit under 1900-talet.


Bourgeoisien hade klass en gång i tiden; man utgjorde ett sofistikerat, kultiverat avantgarde i den europeiska offentligheten. Man var den klass på vilken det klassiska bildningsidealet bars upp. Bourgeoisien var den europeiska kulturens stomme.


Hur mycket av det lever kvar idag? Hur många börsmäklare i London har läst Keats och Chaucer liksom? Hur många svenska direktörer kan redogöra för Goethe, eller varför inte Dagerman? Hur många i den svenska borgerligheten röker ens längre!?


Dagens borgerlighet består bara av en skock vulgära hedonister och högljudda karriärister. Man försöker, genom vindrickande och en och annan hänvisning till Platon, desperat måla upp en distingerad fasad, men bakom denna fasad döljer sig blott plumpa Ikeakök, byxdresser och gymkort. Bakom fasaden gömmer sig en flock enfaldiga joggare som på sin höjd kan läsa börskurserna i Dagens Industri. Och Fredrik Reinfeldt lyssnar på Da Buzz och tittar på Let’s Dance. Skulle någonsin Benjamin Disraeli sjunka så lågt?

För att inte tala om borgarungdomen! Förr duellerade borgargrabbarna, förr bar man upp ett ideal och en hederskodex. Förr läste man filosofi och tog livet av sig. Idag läser man på Handels, dricker skumpa och tror att man befinner sig i världens centrum. Att kalla borgarungdomen dekadent skulle vara berömmande.


Mammon har slutgiltigt korrumperat även sitt eget fundament, sin egen primära agent; borgarklassen, den klass på vars axlar kapitalismen vilar. Därmed har bourgeoisien också förlorat själva sitt existensberättigande i samhället. Om bourgeoisien inte kan vara kulturbärare, vad ska den då vara bra för?



La charm discret de la bourgeoisie? Icke! Bourgeoisien är varken diskret eller charmig längre."


av
grabbarochjargong bloggen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback